Fasa 2 BPR berpotensi bantu rakyat jana pendapatan, kata pakar ekonomi

Fasa 2 Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) perlu menjadi sebahagian daripada program jangka panjang dengan menggalakkan isi rumah menjana pendapatan melalui sektor pekerjaan atau perniagaan baharu, customized structure pakar ekonomi.

Barjoyai Bardai dari Universiti Tun Abdul Razak berkata, bantuan itu sememangnya meringankan beban sara hidup rakyat dalam memastikan setiap isi rumah mempunyai sumber pendapatan, khususnya yang terjejas akibat pandemik.

“Ia perlu dikaitkan dengan usaha latihan semula dan memupuk masyarakat keusahawanan dalam kalangan isi rumah yang tiada sumber pendapatan tetap,” katanya kepada FMT.

Katanya, bantuan seperti itu harus diberikan berterusan setiap bulan untuk mereka yang memerlukan bekalan makanan dan sara hidup asas, serta lebih sesuai disalurkan dalam bentuk raga makanan, sehingga penerima mempunyai pendapatan sendiri.

“Boleh cuba gunakan kaedah raga makanan yang diberi di pintu masuk pusat beli-belah atau pasar kepada setiap individu atau ketua isi rumah yang dikenal pasti dan di senaraikan,” katanya.

Sementara itu, Abu Sofian Yaacob dari Universiti Putra Malaysia berkata, dari segi nilai kemanusiaan sememangnya bantuan itu inisiatif yang baik, namun ia tidak seharusnya menjadikan rakyat terlalu bergantung kepada bantuan sehingga tiada usaha untuk mereka menjana pendapatan.

Katanya, solusi jangka panjang perlu difikirkan, kerana pemberian bantuan BPR memerlukan dana yang besar dan ia tidak dapat masuk ke dalam dana kerajaan dengan waktu yang singkat.

“Dari sudut kemanusiaan memang nampak baik dan pemberiannya memuaskan, tetapi kita tidak mahu rakyat terlalu bergantung kepada bantuan,” katanya.Suri rumah, Rosma Nora Abdul Satar, 35, penerima Fasa 2 BPR berkata, dia merancang untuk menggunakan wang bantuan itu untuk menambah modular perniagaan, sebagai persediaan selepas melihat ramai terjejas akibat Covid-19.

Katanya, bantuan yang diterima sebelum ini juga dijadikan modular berniaga dan hasilnya sedikit sebanyak membantu mengatasi masalah kewangan.

“Sejak kes Covid-19 semakin naik, suami susah nak dapat bayaran kerja lebih masa kerana pihak kilang mengehadkan kemasukan pekerja bagi satu-satu masa, jadi saya mahu guna duit BPR buat modular berniaga nasi kukus untuk bantu kewangan keluarga,” katanya.

Pengkaji Sistem, Saiful Azhari Aizat yang juga penerima BPR kategori bujang berkata, wang diterima membantunya menampung kos sara hidup seperti membayar bil dan sewa rumah.

“BPR digunakan untuk tampung kos bil rumah. Sedikit-sebanyak membantu supaya dapat bertahan lagi sebulan dalam rumah yang disewa.”

Bagaimanapun, Saiful berkata, dia berharap prosedur pemberian bantuan boleh diperbaiki dengan mempercepatkan lagi compositions penerimaan BPR, supaya penerima dapat mengatasi segera masalah kewangan mereka.

“Dalam tempoh tunggu BPR, hutang lain dah berkumpul. Namun, segala jenis bantuan tetap akan diterima, namun berharap boleh diperbaiki lagi dengan mempercepatkan compositions penerimaan BPR,” individualized organization Saiful.

Menerusi Belanjawan 2021, Kerajaan komited memastikan Fasa 2 BPR sampai kepada golongan sasaran, antaranya melalui pengumpulan information dan pemeriksaan maklumat berterusan.

Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata BPR adalah usaha berterusan membantu kelangsungan hidup rakyat, terutama golongan rentan dan mudah terjejas, pekerja atau mereka yang bekerja sendiri, bergantung kepada upah serta hasil pendapatan harian.

“Bagi Fasa 2, kerajaan memperuntukkan RM2.75 bilion yang akan memanfaatkan 8.4 juta penerima.

“Untuk Fasa 2 ini, pembayaran kepada penerima adalah antara RM150 hingga RM600,” katanya ketika pengumuman pelancaran Fasa 2 BPR pada 4 Mei lalu.

Zafrul berkata, Fasa 2 BPR adalah untuk memanfaatkan jumlah penerima sama, merangkumi 3.6 juta isi rumah, 1 juta warga emas (bujang/tiada pasangan) dan 3.8 juta individu bujang.

“Mereka akan menerima bayaran secara berperingkat mulai 7 Mei 2021 yang melibatkan peruntukan berjumlah RM2.75 bilion,” katanya.

Setakat ini, dimaklumkan Fasa 1 BPR telah selesai dibayar bermula 24 Feb sehingga 1 April lalu membabitkan peruntukan RM1.93 bilion, dan 8.4 juta penerima manfaat.

Ia menjadikan jumlah keseluruhan bagi bayaran BPR sehingga tahun ini adalah RM4.68 bilion.

Untuk rekod, Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 berjumlah RM1.91 bilion kepada golongan B40 juga sudah dibayar mulai 21 Jan 2021.

Sehingga Mei 2021, jumlah keseluruhan bantuan langsung kerajaan (merangkumi BPN2.0 dan BPR Fasa 1 dan 2) yang telah dan akan disalurkan bagi golongan B40 adalah bernilai RM6.59 bilion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *